Zorgen en samenleven

Doelen en inzet

Product 630 Jeugdzorg in natura

Doelen

  • De focus in het Beleidsplan Jeugd Zutphen 2021-2024 ligt op het versterken van het pedagogisch klimaat op scholen, samen met ouders en in de gemeenschap. Ook ligt de nadruk  op preventie. We gaan uit van ‘normaliseren’ in plaats van medicaliseren. We streven daarom naar een verschuiving van geïndiceerd maatwerk (zorg in natura) naar algemene vrij toegankelijke voorzieningen (preventie). De budgetten voor zorg in natura (630) en preventie (634) zijn communicerende vaten en zijn bovendien flexibel inzetbaar.
  • Ons doel is goede en betaalbare zorg, zo licht als mogelijk maar intensief en duurzaam als dat nodig is, met regie vanuit een sterk lokaal team. De nieuwe landelijke Hervormingsagenda Jeugd is het kader voor de uitvoering van de Jeugdwet.  

Inzet

Team lichte jeugdhulp

  • We zorgen dat het Team lichte jeugdhulp, gestart in 2023, stevig staat (zie ook product 634). Het team bestaat uit 14 zorgaanbieders die samen laagdrempelig, vrij toegankelijk (na triage) en beschikkingsvrij jeugdhulp bieden. Het team werkt daar waar de inwoner is, op scholen en in de wijk. De 4-jarige pilot kent een gelaagde opbouw in groei en financiën. Een goede monitoring van de effecten is essentieel.
  • We herijken de samenwerking met huisartsen en komen tot een vernieuwde werkwijze. De ondersteuning aan de huisartsen willen we inbedden in het project lichte hulpverlening, zodat we ook meteen ambulante jeugdhulp kunnen bieden.
  • Preventie en lichte hulpverlening moeten elkaar versterken. We streven daarbij naar een dekkend en samenhangend pakket aan voorzieningen. We realiseren in 2024 een groepsaanbod voor onder andere het versterken van sociale vaardigheden, omgaan met faalangst en het versterken van ouderschap. Ook zorgen we voor een voorlichtingsaanbod over gezond opgroeien en een gezonde leefstijl (GALA).

Sterke eerste lijn/toegang jeugdhulp

  • De gemeentelijke toegang Jeugd werkt met een brede  blik op het kind, het gezin en de omgeving. Binnen de toegang zijn er twee rollen. De jeugdconsulent is sparringpartner voor het Team lichte jeugdhulp en werkt nauw samen met het onderwijs. De jeugdregisseur richt zich op regievoering bij complexe casuïstiek en is verantwoordelijk voor de toeleiding naar het specialistisch aanbod in het vrijwillig kader. In 2024 gaan we door met de ingezette professionaliseringsslag in onder andere werkprocessen en deskundigheid.
  • Bij complexe zorgvragen staan veiligheid en het gedachtegoed ‘voor ieder kind een thuis’ voorop. We faciliteren de beweging om met zorgaanbieders te komen tot meer passende zorg, minder uithuisplaatsingen en minder kinderen in residentiële jeugdvoorzieningen. Dat doen we door in te zetten op bijvoorbeeld intensieve ambulante ondersteuning thuis en plaatsing in gezinshuizen en pleeggezinnen.
  • De  landelijke Hervormingsagenda Jeugd geeft aan dat de gemeente de regie voert over complexe casuïstiek en de contactpersoon is voor ouders en jeugdige(n). Als er sprake is van onveiligheid worden specialistische organisaties als Veilig Thuis en Jeugdbescherming ‘erbij gehaald’, maar we mogen deze casuïstiek niet meer overdragen. Er worden hogere kwaliteitseisen gesteld aan de lokale teams (kwaliteitskader werken aan veiligheid voor lokale teams). We gaan het toegangsteam hier verder op inrichten.

Inkoop specialistische jeugdhulp en regionale samenwerking

  • We gaan verder met het professionaliseren van contractmanagement, budgetsturing en strategisch partnerschap voor transformatie. Zo maken we in 2024 een start met de toepassing van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s), passend bij zowel onze transformatie- als onze financiële doelen. Over deze KPI’s gaan we met aanbieders in gesprek.
  • Vanuit de Hervormingsagenda Jeugd hebben we de komende jaren een forse regionale opgave voor het inrichten van een Gemeenschappelijke Regeling (GR) en een herziening van de regionale inkoop van jeugdhulpvoorzieningen en het administratieve proces.

Evaluatie Beleidsplan jeugd

  • Het beleidsplan Jeugd heeft een looptijd van 2021-2024. Daarom gaan we het beleidsplan evalueren en waar nodig bijstellen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:54:29 met de export van 11/07/2023 12:53:20