Zorgen en samenleven

Doelen en inzet

Product 621 Wmo begeleiding

Doelen

  • De beweging van geïndiceerd maatwerk naar algemene voorzieningen zetten we verder door. Zo worden inwoners dichter bij huis en laagdrempeliger ondersteund en houden we de kosten beheersbaar. Als er toch maatwerk nodig is, zetten we zorg zo licht en kort als mogelijk en zo zwaar als nodig in. We borgen de zorgcontinuïteit bij de overgang van 18- (Jeugdwet) naar 18+ jaar (Wmo) (zie ook product 634 ).
  • We werken op regionaal en lokaal niveau aan de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van begeleiding en zorg.
  • We dragen samen met de regio zorg voor beschikbare en kwalitatief goede voorzieningen beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Doel is dat mensen zo lang mogelijk of weer zo snel mogelijk zelfstandig in de wijk kunnen wonen, maar ook beschermd kunnen wonen als dat nodig is.

Inzet

Begeleiding

  • We passen de resultaten van het project Gekantelde Begeleiding toe in 2 pilots. We ontwikkelen de huidige pilot door naar een kleinschalig wijkgericht laagdrempelig ondersteuningsaanbod. En we gaan in een nieuwe pilot experimenteren met andere manieren van bekostigen van maatwerk.
  • We gaan door met de inzet van een Wmo-consulent bij de Formuliereninloop in Waterkracht. Cliënten worden hier geholpen met hun administratie en komen tegelijk in contact met een breed sociaal aanbod.
  • We intensiveren de uitrol van de doorbraakmethodiek zodat élke consulent in de geest van deze methode werkt en élke inwoner van de gemeente Zutphen hiervan kan profiteren. De doorbraakmethode biedt ondersteuning aan huishoudens met complexe problematiek waar een teveel aan hulp en steun juist contraproductief werkt.
  • We implementeren de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams). De wet heeft als doel om de ‘één gezin, één plan’-aanpak in het sociaal domein te versterken. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is domeinoverstijgende gegevensverwerking. De Wams geeft hiervoor de wettelijke basis.

Inkoop Wmo-begeleiding

  • Vanaf 2024 gaan we over van het werken met budgetplafonds naar het sturen op budgetten en kwaliteit aan de hand van prestatie-indicatoren. Deze zijn samen met de strategische partners opgesteld.
  • We onderzoeken in 2024 zowel lokaal als regionaal hoe we de samenwerking in de Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe vanuit de Wmo vorm willen geven, gezien de verplichting voor het oprichten van een gemeenschappelijke regeling voor Jeugd (zie ook Jeugd, product 630 )

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang

  • We geven samen met de regiogemeenten uitvoering aan de herziene Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang, inclusief openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingsbeleid. De regiovisie wordt vertaald in een lokaal actieplan waar we uitvoering aan geven.
  • We maken de verdere beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis en ontwikkelen zogenaamde tussenvoorzieningen voor jongeren, voor wie beschermd wonen te zwaar is en zelfstandig wonen (met begeleiding) te licht is.
  • We zetten in op het voorkomen van dakloosheid, pakken acties uit het Nationaal actieplan dakloosheid op en hebben specifieke aandacht voor jongvolwassenen. We investeren in preventie en ondersteunen in bestaanscondities.  
  • We werken met de regiogemeenten aan een korte wachtduur voor beschermd wonen en een kortere trajectduur in de maatschappelijke opvang.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:54:29 met de export van 11/07/2023 12:53:20