Product 624 Sociale basis
Preventie
Volksgezondheid, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond & Actief Leven Akkoord (GALA).
Doelen
- Door de vergrijzing en ambulantisering van de zorg wonen er steeds meer kwetsbare inwoners zelfstandig in de wijk en staat het zorgstelsel onder druk. Dit vraagt om een domein overstijgende en integrale aanpak waarbij we denken vanuit de prioriteiten en mogelijkheden van de inwoner en we intensief samenwerken met stakeholders en regiogemeenten.
- We willen een gemeente zijn waar mensen in een gezonde leefomgeving wonen, waar de gezondheidsverschillen kleiner worden en waar een gezonde leefstijl steeds meer vanzelfsprekend wordt.
- We willen dat bij de jeugd het gebruik van alcohol, drugs, roken en overgewicht afneemt.
- We streven ernaar dat eenzaamheidsproblematiek eerder wordt gesignaleerd en dat het aanbod bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid én aansluit bij de diversiteit van de doelgroep.
- We zetten in op een woonzorgomgeving die bijdraagt aan het voorkomen van achteruitgang en het verminderen van kwetsbaarheid. We faciliteren en stimuleren dat inwoners zich tijdig kunnen voorbereiden op het ouder worden.
Inzet
- Met het IZA werken we aan het beschikbaar houden van passende zorg voor onze inwoners, ook in tijden van vergrijzing en personeelskrapte. Ook zien we kansen om het sociaal domein meer te verbinden met andere vormen van zorg. In de uitwerking van het IZA pakken we een voortrekkersrol, onder meer door ons (gedeeld) voorzitterschap in de regionale stuurgroep.
- In 2023 hebben we met het zorgkantoor, zeven regionale gemeenten en overige stakeholders een regiobeeld en regioplan IZA opgesteld, met daarin de belangrijkste opgaven voor onze regio. Binnen deze kaders gaan wij met stakeholders aan de slag met de transformatie van de zorg. Dit doen we op lokaal, regionaal en landelijk niveau - afhankelijk van wat passend is. We nemen hiervoor bestuurlijk deel aan het Zorgplatform regio Zutphen-Lochem.
- We werken met een integrale aanpak vanuit het sociale en fysieke domein samen aan het bevorderen van de gezondheid van onze inwoners (Plan van aanpak GALA). Hierin komen onderdelen uit het sportbeleid, gezondheidsbeleid, jeugdbeleid en Wmo/sociale basis samen. Ook raakt het de samenwerking met het minimabeleid en beleid in het fysieke domein.
- Een voorbeeld uit het GALA is de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), waar we in 2024, samen met Actief Zutphen en onze overige partners, mee aan de slag gaan. JOGG is een methode om de hele leefomgeving (thuis, buurt, school, vrije tijd, sport, werk en media) waarin kinderen opgroeien, blijvend gezonder te maken. Daarbij is er aandacht voor gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap.
- De ketenaanpak voor kinderen met obesitas en de ketenaanpak voor valpreventie worden nieuw ontwikkeld en de bestaande aanpak voor de gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen wordt versterkt.
- De keuzes die het ziekenhuis maakt met betrekking tot het niveau van zorg- en dienstverlening, hebben impact hebben op onze inwoners. We zetten er daarom op in dat we als gemeente de komende jaren nauw bij deze ontwikkelingen worden betrokken (zie ook Programma werken en leren/product 320).
- We versterken de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers.
- We werken samen met onze partners aan de uitvoering van de Zutphense Aanpak tegen Eenzaamheid 2021-2025. We richten ons op het verbreden, versterken en verduurzamen van de lokale coalitie tegen eenzaamheid. We blijven ons inzetten voor het vergroten van de bewustwording en bespreekbaarheid van het thema.
- We voeren de Nota Naar een dementievriendelijke gemeente Zutphen uit. We versterken de samenwerking met de Bovenkamer en het Odensehuis.
- We onderzoeken in welke behoeftes van de doelgroep dementerenden het aanbod nog niet voldoende voorziet, versterken waar nodig het bestaande aanbod en ontwikkelen nieuw (innovatief) aanbod.
- We voeren de (verwachte) Wet Versterking Regie Volkshuisvesting en het nieuwe Wonen en Zorg voor Ouderen Akkoord (WOZO) uit. Als onderdeel hiervan stellen we in samenspraak met inwoners en maatschappelijke partners een Volkshuisvestingsprogramma op (zie ook wonen).
Wijkgericht werken
(zie ook programma 1 )
Doelen
- Wij willen goed samenwerken met inwoners en hen een belangrijke rol geven bij ontwikkelingen die plaatsvinden in de gemeente, in hun wijk en buurt.
- We willen een samenleving zijn met een sterke sociale basis in vitale wijken en buurten; een bijpassende ontmoetingsplek of buurthuis kan hier onderdeel van zijn. Een plek waar inwoners terecht kunnen voor vragen en advies, voor ondersteuning van een goed idee, waar statushouders begeleiding kunnen krijgen en wijkgenoten elkaar kunnen ontmoeten.
Inzet
- De sociale wijkanalyse vormt, voor alle betrokken domeinen, de basis voor de te maken beleidskeuzes omtrent wijkgericht werken, zowel sociaal als fysiek (zie programma 1 ). Dit instrument werken we verder uit.
- We investeren in de sociale structuur van wijken en buurten. Met Perspectief zorgen we voor de uitbreiding van sociaal makelaars, de realisatie van een ondersteuningspunt voor vrijwillige inzet en het versterken van collectieve trajecten. Daarmee geven we in 2024 verdere uitvoering aan het amendement Focus op wijkgericht werken (2022-A0014).
- Ook geven we een extra impuls aan Stichting Lokaal voor het realiseren van een ontmoetingsplek in Waterkracht en de opstart van wijkrestaurant Geweldig! in Sint Elisabeth.
- Als gemeente vinden wij het belangrijk dat Kinderboerderij de Schouw als wijkvoorziening blijft bestaan en dat deze gratis toegankelijk is. Het doel is om een meerjarig exploitatieplan op te stellen, met daarin expliciet aandacht voor dierenwelzijn en meerjarenonderhoud. Na 2024 wordt de kinderboerderij structureel opgenomen in de begroting.
Inclusie en regenboogbeleid
Doel
- In de gemeente Zutphen is iedereen gelijk en doet iedereen mee. En dat dragen we uit. Daarmee dringen we racisme, discriminatie, uitsluiting en vooroordelen terug.
Inzet
In 2024 zetten we in op de volgende punten uit de Regenboogagenda en vanuit actuele vraagstukken rondom inclusie:
- Het zichtbaar maken van lhbtiq+ in de openbare ruimte.
- Het project SchoolsOUT.
- Het ondersteunen van initiatieven zoals Zutphen Pride en Keti Koti.
- Het Discriminatiemeldpunt laagdrempeliger maken.
- Gevraagd en ongevraagd advies vanuit onze VN-ambassadeurs voor de rechten voor personen met een handicap en deze zoveel mogelijk verwerken in beleid en openbare ruimte.
- De organisatie van een sportgala met als thema Inclusie.
Aanpak Huiselijk geweld en kindermishandeling
Doel
- Huiselijk geweld en kindermishandeling methodisch oppakken en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren om eerder te signaleren en recidive te minimaliseren.
Inzet
- We gaan een integrale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (0-100 jaar) ontwikkelen.
- Het landelijke toekomstscenario kind- en jeugdbescherming vereist dat lokale teams verantwoordelijkheid dragen voor signalering van huiselijk geweld en regie op de hulpverlening. We richten de teams zo in dat we voldoen aan het Kwaliteitskader werken aan veiligheid voor lokale teams.
- We implementeren de visie gefaseerde ketenzorg (veiligheid, hulpverlening, herstel) in de toegang Jeugd en Wmo door het trainen van de medewerkers en het aanpassen van de werkprocessen.
- We gaan de samenwerking met Veilig Thuis, het preventieve veld en de zorgorganisaties verder uitlijnen en intensiveren.