Product 634 Preventie jeugd
Doelen
- Het versterken van het pedagogisch klimaat op scholen, met ouders en in de gemeenschap. Daarbij gaan we uit van ‘normaliseren’ in plaats van medicaliseren.
- Het realiseren van een doorlopende lijn van opvoed- en opgroeiondersteuning voor het psycho-sociaal welbevinden van kinderen en jongeren. We willen voorkomen dat kinderen geïndiceerde jeugdhulp nodig hebben. Preventie, lichte hulpverlening en specialistische jeugdhulp zijn nauw verbonden. De partners kennen elkaar, versterken elkaar en weten elkaar te vinden. Samen zorgen we voor een dekkend aanbod zonder onnodige overlap (zie ook product 630 ).
Inzet
Jeugd en onderwijs
- We evalueren samen met de scholen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) en ronden het af. De extra middelen zijn geïnvesteerd om de achterstanden door corona in te halen. De succesvolle onderdelen zetten we, waar mogelijk, met structurele middelen voort.
- We zetten de pilot lees-mediacoach in 2024 voort op een aantal basisscholen om taalvaardigheid te versterken.
- We borgen de pilots jeugdhulp in het primair onderwijs, eerder gefinancierd vanuit NPO, met structurele middelen. We monitoren de resultaten en werken toe naar de inzet van jeugdhulp in alle basisscholen.
- We stellen samen met andere gemeenten, het Samenwerkingsverband passend onderwijs en de schoolbesturen een nieuw projectplan op voor jeugdhulp in de scholen voor Speciaal (Basis) Onderwijs (SBO) op basis van capaciteit gebonden bekostiging.
- We evalueren de huidige inzet van jeugdhulp en jongerenwerk in het Voortgezet Onderwijs (VO) met de scholen en werken aan effectieve en efficiënte afspraken voor de toekomst.
Jongeren(werk)
- We faciliteren, door netwerkbijeenkomsten, dat organisaties die in de gemeente Zutphen iets bieden voor jongeren elkaar beter en sneller kunnen vinden. We stimuleren een dekkend aanbod aan jongerenwerk en activiteiten.
- De twee partijen voor jongerenwerk Kansrijk Jongerenwerk en Tactus zijn dagelijks op straat om eventuele overlast te voorkomen en om drugsgebruik en criminaliteit tegen te gaan. Zij werken als een team samen en stemmen af in het Preventie Interventieteam (PIT). Ook organiseren zij activiteiten op initiatief van de jongeren en samen met andere partijen.
- We willen komen tot een sluitende en integrale aanpak voor jeugdigen in de overgang naar meerderjarigheid. Daartoe werken we de Visie en ontwikkelagenda 18-/18+ (2023) verder uit en starten met de implementatie. We verbinden verschillende leefgebieden aan elkaar vanuit de Jeugdwet en Wmo, wonen, werk en inkomen, leren en vrije tijd.
Opvoed- en opgroeiondersteuning
- Met het actieprogramma Kansrijke Start, eerste 1000 dagen, werkt de gemeente Zutphen samen met 27 partijen in een coalitie om (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties te helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk het leven starten. Met extra middelen vanuit het IZA/GALA Programma (zie product 624 ) gaan we een aantal interventies binnen het actieprogramma uitbreiden waaronder Nu Niet Zwanger.
- We voeren het project ‘Voor ieder kind een thuis’ uit met daarin de beweging #opladers (ouders helpen ouders) en Inhuis steungezinnen.
- We monitoren de Buitenschoolse Opvang plus (BSO+) in Warnsveld en Zutphen.
- We herijken het beleid op kinderopvang en lokaal onderwijsbeleid en werken samen aan een integrale taalaanpak (zie programma 3 ).
- Met het Actieplan kinderen van ouders in echtscheidingssituaties, hebben we de basis gelegd voor een integraal, preventief en laagdrempelig aanbod voor gezinnen met relatieproblemen en/of in echtscheidingssituaties. In 2024 evalueren we het ingezette aanbod.