Zorgen en samenleven

Doelen en inzet

Doelen en inzet

Integrale thema’s sociaal domein

De Strategische visie sociaal domein Zutphen (2020) is de basis voor het realiseren van de opgaven in het sociaal domein.
De belangrijkste wetten binnen het sociaal domein zijn de Participatiewet, de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Veel inwoners hebben hiermee te maken. Beleidsmatig en in de uitvoering hebben we integraliteit, samenwerking en afstemming hoog in het vaandel staan. We streven naar een domeinoverstijgende aanpak.
De thema’s die we in 2024 integraal, sociaal domein-breed en met ketenpartners oppakken zijn:

Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Op basis van het plan van aanpak IZA en GALA (2023) werken we in verschillende projecten zowel lokaal als regionaal vanuit het fysieke en sociale domein samen aan het bevorderen van de gezondheid van onze inwoners.

Inwoner centraal

De inwoner staat voor ons centraal. We maken een omslag van denken in systemen naar wat mensen nodig hebben en werken vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen. Daarvoor realiseren we onder andere het project Inwoner in beeld,  intensiveren we de Doorbraakmethode en gaan we aan de slag met het implementeren van de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams).

Wijkgericht werken

De doorontwikkeling van de sociale wijkanalyses wordt actief opgepakt. Dit vormt de basis voor te maken beleidskeuzes voor wijkgericht werken (zie ook programma 1 ).

Aanpak huiselijk geweld

We ontwikkelen een gezamenlijke aanpak om huiselijk geweld bij kinderen en volwassenen methodisch aan te pakken en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Overgang 18-/18+ jaar

We willen de overgang naar meerderjarigheid voor alle jongeren zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom zetten we in op een preventieve aanpak op meerdere levensgebieden.  

Integrale brede aanpak geletterdheid

Samen met interne en externe partners stroomlijnen we de aanpak om de taal-, digitale en rekenvaardigheden van álle inwoners te versterken (zie ook programma 3 ). Daarmee bevorderen we kansengelijkheid.

Inclusie en regenboogbeleid

In de gemeente Zutphen is iedereen gelijk en doet iedereen mee. Dat dragen we uit, onder andere door in samenspraak met relevante belangengroepen, maatschappelijke organisaties en inwoners een 'regenboogagenda' uit te voeren. Daarmee dringen we racisme, discriminatie, uitsluiting en vooroordelen terug.
Deze thema’s worden onder de verschillende producten verder toegelicht.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:54:29 met de export van 11/07/2023 12:53:20