Product 543 Regionaal archief en erfgoedcentrum
Doelen
Regionaal Archief Zutphen
- Het rijke archivalische erfgoed van de gemeente Zutphen is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
- Het Regionaal Archief Zutphen groeit verder in zijn functie als informatiecentrum voor erfgoed in de wijde regio.
- De huisvesting van het Regionaal Archief en het archiefdepot is voor de komende 30 jaar toekomstbestendig.
Erfgoedcentrum
- Het merk en de organisatie van het Erfgoedcentrum Zutphen staan als een huis.
- Het erfgoedcentrum vervult steeds meer een centrale rol in het leren, ontdekken en presenteren van ons erfgoed. Er is sprake van een toename van het aantal bezoekers (online en fysiek) en van de activiteiten. Professionele coördinatie is daarbij van belang.
- De missie van het Erfgoedcentrum is om het historische ‘Verhaal van Zutphen’ levend, zichtbaar en toegankelijk voor het voetlicht te brengen, waarmee we bijdragen aan het doel om Zutphen tot het bruisend cultureel centrum van het oosten te maken.
- Het netwerk van opengestelde monumenten als geheel is vergroot en de toegang in de bestaande opengestelde locaties is verbeterd.
- Het ‘Verhaal van Zutphen’ is breed bekend en leeft bij inwoners en bezoekers.
- In de gemeente Zutphen is er praktisch onderwijsaanbod op het gebied van erfgoed. We koppelen deze ambitie aan de sociaal-economische visie die in 2024 wordt vastgesteld. Zo leggen we vragen op de arbeidsmarkt, ambities op kennisbevordering en sociale ontwikkeling (een leven lang leren) bij elkaar.
Inzet
Regionaal Archief Zutphen
- Het archief zet in op verdere digitale ontsluiting van de collecties op het erfgoed(internet)portaal van de gemeente Zutphen.
- We onderhouden onze dienstverleningsovereenkomsten met omliggende gemeenten en breiden deze waar mogelijk uit.
- We beantwoorden vragen van inwoners, bezoekers en onderzoekers en helpen hen op weg bij hun onderzoeken.
- We houden audits bij de lopende administraties van de gemeenten die zijn aangesloten bij het RAZ.
- We conserveren en restaureren archiefstukken en boeken uit de gemeentelijke archiefcollectie.
- De uitkomsten van het huisvestingsonderzoek (rapport van BMC) voor het Regionaal Archief Zutphen en het erfgoeddepot van het archief (samen met die van archeologie en het Stedelijk Museum) worden meegenomen in de te ontwikkelen Erfgoednota.
Erfgoedcentrum
- We zijn trekker voor erfgoed binnen het regionaal Cultuur en Erfgoedpact en jagen samenwerking tussen de vijf gemeenten en de daarbinnen opererende culturele partners aan.
- Voor de centrale en coördinerende rol van het Erfgoedcentrum zetten we in op leren (erfgoededucatie, maar ook onderzoek, stagiairs en kennisopbouw), op ontdekken (symposia, open dagen, doe-dagen en wetenschappelijke publicaties) en presenteren (evenementen en publiciteit).
- Het Erfgoedcentrum vormt de spil in de samenwerking met kennis- en vrijwilligersorganisaties, vormt voor hen een thuis en een plek van samenkomst.
- We blijven ons inzetten om meer monumenten open te stellen voor publiek. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor monumenten in eigendom van de gemeente, we trekken daarin op met de collega’s van Vastgoed.
- We doen een update en maken een professionaliseringsslag op de samenwerkingsovereenkomsten met onze erfgoedpartners.
- We updaten en vervangen verouderde bebording van erfgoedlocaties en monumenten.
- Met het hanteren van een jaarlijks erfgoedthema stimuleren we ons werk van de vier werklijnen uit het jaarplan van het Erfgoedcentrum: collectie onderzoek, educatie en toegang & aanbod. Het erfgoedthema voor 2024 is ‘Gedrukt in Zutphen’.
- We verbinden erfgoed (waaronder het erfgoed-themajaar) aan culturele evenementen, Stichting Zutphen Promotie en toeristisch beleid.
- We werken samen met onderwijsinstellingen op alle niveaus op het thema erfgoed, wakkeren de belangstelling voor erfgoed aan en delen onze kennis op het vakgebied.