Product 560 Groen, water en klimaatadaptatie
Doelen
- We streven er naar water en bodemsysteem sturend telaten zijn voor alles wat met de ruimtelijke inrichting te maken heeft om de juiste keuzes voor nu en in de toekomst te maken voor onze inwoners.
- De openbare ruimte nodigt uit voor recreatief medegebruik en draagt bij aan de leefkwaliteit van onze inwoners. We streven naar een groene, klimaatbestendige en natuurinclusieve ruimtelijke inrichting en daarmee verkleinen wij onze ecologische voetafdruk.
- We versterken de huidige groenstructuur en het landschap waarbij groene verbindingen tussen dorp, stad en buitengebied leidende principes zijn. Zo creëren we een robuuste groen-blauwe dooradering van het landschap en de stedelijke omgeving als netwerk voor mens en natuur. Hiervoor worden de perspectieven en ambities uit de Groenatlas en Visie landelijk gebied gehanteerd.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Bomenbeleidsplan. Dit doen we door het uitbreiden van het bomenbestand, het verbeteren van de vitaliteit van onze bomen en te zorgen voor de juiste boom op de juiste plek. De groeiambitie vanuit het beleid is: In de komende 10 jaar willen we een groei van ons bomenbestand realiseren van 10% in de openbare ruimte; In 2050 willen we voor elke inwoner een boom.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Klimaatadaptatiebeleid, dat in 2023 is vastgesteld en waarin de kaders voor het beperken van wateroverlast, hitte en droogte beschreven staan. Dit doen we door de openbare ruimte klimaatadaptief in te richten door het bieden van verkoeling, waterberging en voorkomen van wateroverlast.
- We geven uitvoering aan de doelen van het Biodiversiteitsplan, dat in 2023 is vastgesteld inclusief uitvoeringsagenda. We werken het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen verder uit en stellen een kaart met natuurambities op. Daarnaast verwerken we de doelen uit het Biodiversiteitsplan in de omgevingsvisie. Ook stellen we een maatregelencatalogus op voor het beheer van de openbare ruimte.
- We doen regionaal onderzoek naar soortenmanagement. Op basis hiervan maken we een plan.
- We richten ons op een waterrobuust systeem waarbij de kwaliteit en kwantiteit van water in onze gemeente wordt gewaarborgd. Hiermee anticiperen we op het veranderende klimaat en geven we invulling aan de wettelijke zorgplichten uit het Watertakenplan 2021-2025.
- We onderzoeken in overleg met het Waterschap de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze zichtbaar, natuurlijk water toe te voegen aan het watersysteem binnen de gemeente Zutphen.
- We voeren de Kader Richtlijn Water (KRW)-maatregelen uit samen met het waterschap om te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen voor het oppervlakte- en grondwater (deadline 2027).
- We werken zowel voor als met de samenleving aan vergroening, klimaatadaptatie en natuur.
We vergroten de bewustwording over deze thema’s en benutten de energie uit de samenleving. Zo vergroten wij de betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers bij de openbare ruimte en inspireren, stimuleren en faciliteren we hen om initiatieven te nemen op deze thema’s.
Inzet
- We vergroenen onze leefomgeving, waarbij we een meerwaarde bieden voor biodiversiteit, een klimaatadaptieve en waterrobuuste inrichting, in bestaande wijken zoals de binnenstad, Noorderhaven en het Waterkwartier. We doen dit door de aanplant van extra bomen en het vervangen van onnodige verharding door groen. We doen dit samen met de bewoners en ondernemers.
- We vergroenen bedrijventerrein De Mars en maken het aantrekkelijker voor medewerkers van de bedrijven om een ommetje te maken in de omgeving van de bedrijven. We doen dit door, samen met ondernemers en grondeigenaren, meer bomen aan te planten en aantrekkelijke verblijfsplekken te creëren, zowel in de openbare ruimte als bij de bedrijven zelf.
- Bij herstuctureringsprojecten en gebiedsontwikkelingen stellen we een groene leefomgeving als norm: het bergen van hemelwater op eigen terrein, natuurinclusief bouwen en verbindende (openbare) groenstructuren. Waarbij eerst het natuurlijk bodem- en watersysteem wordt beoordeeld om de juiste keuzes op de juiste plek te maken.
Groen wordt ingezet om ecologische en recreatieve verbindingen te leggen met de omgeving en om klimaatopgaven zoals wateropvang, waterberging en koelte te integreren in de openbare ruimte. De komende jaren speelt dit bijvoorbeeld bij de woningbouwprojecten De Hoven-Noord en Schouwbroek, de aanleg van het warmtenet in de Componistenbuurt, en de inrichting van het buitenterrein bij de nieuwbouw van Kompaan.
Inspiratie voor de herinrichting halen we uit het verleden, verhaal en identiteit van de plek. De gedeelde doelen met betrekking tot verbetering van leefomgevingskwaliteit en klimaatadaptatie op de domeinen erfgoed en groen gaan heel goed samen (bodem- en watersturend). - Bij herinrichtingen en reconstructies worden maatregelen ten behoeve van groen en klimaatadaptatie toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Van Heeckerenlaan en de Rijkenhage/Berkelsingel het hemelwater afgekoppeld, wordt onnodige verharding verwijderd, worden plantvakken verdiept aangelegd voor de berging van regenwater, komt er grasbeton op de parkeerplaatsen en krijgen de bomen meer ruimte.
- We zorgen voor een goede implementatie van onze (integrale) doelen In de Omgevingsvisie op het gebied van biodiversiteit, groen, klimaatadaptatie en water. De ambities en doelen vanuit de Groenatlas, het Biodiversiteitsplan en het Klimaatadaptatiebeleid en de resultaten van de verrichte onderzoeken naar hittestress, waterverdeling en langere termijn gevolgen van klimaatverandering nemen we hierin mee.
- We adviseren en toetsen (vergunnings)aanvragen op het gebied van vergroening, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
- We faciliteren en stimuleren inwonersinitiatieven zoals de Linie van Hooff, Berkel In De Stad en de Hamersplaats om verhard oppervlakte te verminderen, bomen en groen toe te voegen en waar mogelijk ruimte te creëren voor ontmoeten, bewegen en natuurlijk spelen.
- We zetten in op een groene inrichting en ecologisch beheer van de openbare ruimte vanuit het Biodiversiteitsplan. Bermen en gazons worden minder vaak gemaaid en worden ingezaaid met bloemen en kruiden.
- We planten extra bomen aan: Vanaf 2022 willen we in 10 jaar groeien naar een bomenbestand van 34.100 bomen in 2032: circa 310 bomen per jaar. Dit nemen we mee bij de planvorming voor gebiedsontwikkelingen en inbreidingsprojecten maar ook bij herinrichtingen en reconstructies.
- We onderzoeken locaties binnen en buiten de bebouwde kom waar we bomen kunnen toevoegen zonder daarbij de omgeving of landschappelijke kenmerken uit het oog te verliezen. We betrekken de omgeving bij onze plannen en laten hen waar mogelijk participeren.
- Bomen worden tijdig vervangen als ze ziek zijn of in verval. Op veel plekken in onze gemeente geldt dit voor kastanjes, essen en beuken. Op de Voorster- en Kapperallee wordt een onderzoek gestart naar de beuken die in slechte conditie verkeren in samenspraak met stakeholders en omwonenden.
- We onderzoeken hoe de waterverdeling tussen het stedelijk en landelijk gebied kan worden geoptimaliseerd. Met een kansenkaart brengen we de mogelijkheden hiervoor in beeld.
- Samen met Woonbedrijf Ieder1 en Waterschap Rijn en IJssel geven we een vervolg aan de pilot in de Zuidwijken om water langer vast te houden en droogte tegen te gaan. Het vervangen van verharding door groen is hierbij het uitgangspunt.
- Samen met Waterschap Rijn en IJssel gaan we:
- de watergangen in de Zuidwijken, Leesten en Warnsveld baggeren om de doorstroomcapaciteit van de watergangen te garanderen;
- de opgaven Kaderrichtlijn Water (KRW) voorbereiden. Het gaat om het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs de Berkel (Stuw de Kap-Wijnhofpark) en een gedeelte van de Hoofdgracht tot aan de IJssel in de binnenstad.
- We geven een vervolg aan de pilot schapenbegrazing. Daarbij nemen we de leerpunten vanuit de evaluatie mee en passen dit beleid aan op de gestelde doelen uit het Biodiversiteitsplan.
- We gaan onderzoeken hoe we natuur- en milieueducatie verder vorm kunnen geven. Samen met partners zoals bijvoorbeeld De Kaardebol, ZutphenEnergie, scholen, IVN, Bomenstichting en Vogelwerkgroep geven we hier invulling aan. Ook het vergroenen van schoolpleinen en de omvorming naar natuurlijke speelplekken kan hier onderdeel van zijn.
- We starten met een Groenpunt samen met de Werkmakers. Doel is om inwonersinitiatieven beter te kunnen inspireren, stimuleren en faciliteren bij het vergroenen van hun directe leefomgeving. Dit Groenpunt bestaat uit zowel een website als een groenverbinder die de vergroeningsinitiatieven gaat begeleiden. We werken samen met Mede in Zutphen om zo ook onze sociaal-maatschappelijke doelen te behalen.
- We stellen prestatieafspraken op met woningcorporaties op het gebied van vergroening, klimaatadaptatie en natuur.