Product 810 Ruimtelijke ontwikkeling
Doelen
- De nieuwe Omgevingsvisie geeft het kader voor de ontwikkelrichting tot 2040.
- We actualiseren het Hoogbouwbeleid volgend op de hoofdlijnen van de Omgevingsvisie. Hiermee benoemen we kaders voor stedelijke verdichting en de ruimtelijke beleving van de gemeente Zutphen.
- We actualiseren de Visie Landelijk gebied. De nieuwe opgaven in het landelijk gebied, de regionale ontwikkelingen en ook de eigen Omgevingsvisie leveren nieuwe vraagstukken op voor het landelijk gebied. Daarom willen we in 2024/2025 de Visie Landelijk Gebied actualiseren.
- Vanuit Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen ligt de focus in 2024 op de sleutelprojecten Leesten Schouwbroek en De Hoven Noord en Spoorzone & Binnenstad Zutphen. Dit is in de lijn van de regionale woondeal 2022-2030 Stedendriehoek. We houden de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving op orde. De ruimtelijke ontwikkelingen dragen hieraan bij.
- Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De wet eist van de gemeente de tijdige afhandeling van vergunningaanvragen en de aansluiting op de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet.
- Tegelijkertijd met de Omgevingswet treedt ook de Wet kwaliteitsborging in werking. Ook deze wet geeft een grote verandering voor intern en extern. Gaat iemand bouwen dan moet vanaf 1 januari 2024 een private kwaliteitsborger worden ingeschakeld die meekijkt of het gebouw aan de technische regels voldoet. De nieuwe wet wordt fasegewijs ingevoerd.
- Wij onderzoeken of bij de herinrichting van de strook onder de hoogspanningsleidingen langs de Den Elterweg bij de verkabeling een klimaatpark kan worden aangelegd.
Inzet
- In 2024 leggen we de Omgevingsvisie 2040 voor aan de raad voor vaststelling. De Omgevingsvisie verwoordt de koers voor de gemeente Zutphen, is leidraad voor onze uitvoeringsplannen en biedt een toetsingskader voor plannen van derden. De eerder genoemde visies en plannen zijn input voor de Omgevingsvisie, evenals een participatietraject met inwoners en ondernemers. De Omgevingsvisie biedt de kaders en richtingen voor bijvoorbeeld het mobiliteitsbeleid, een sociaaleconomische visie voor de gemeente, een visie op sport en welzijn en specifieke gebieden zoals de binnenstad en Warnsveld.
- De actualisatie van de Visie Landelijk Gebied vraagt om goede inzet op het vertalen van de opgaven naar lokale oplossingen met draagvlak. Aan het eind van 2024 is de inventarisatie van opgaven en zijn concept-oplossingsrichtingen bekend.
- De reguliere vraag naar ruimtelijke advisering (in het kader van projecten, beleid en ruimtelijke initiatieven van derden) is aanzienlijk. De gemeente Zutphen is in trek voor de vestiging van bedrijven en bewoners. Eigenaren en initiatiefnemers willen graag met ruimtelijke ontwikkelingen aan de slag in de gemeente. We begeleiden en adviseren o.a. projecten, ruimtelijke beleid en ruimtelijke initiatieven op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, (juridische) planologie en planadvies.
- De invoering van de Omgevingswet vraagt om een omzetting van ons huidig ruimtelijk beleid in bestemmingsplannen en de verordening fysieke leefomgeving naar het nieuwe instrumentarium van omgevingsplannen met inpassing van de zogenaamde bruidsschat en het vertalen naar de Toepasbare regels.
- De invoering van de Omgevingswet leidt tot aanpassing van de informele fase van de aanvraag van een omgevingsvergunning. We hebben de afgelopen jaren goede ervaring opgedaan met de behandeling van ruimtelijke initiatieven via een proces van intake- en omgevingstafel(s). In 2024 gaan wij verder met het evalueren, herinrichten en aanscherpen van dit proces. Naast aanscherping van het interne proces, is ook de communicatie hierover belangrijk. Dit zorgt voor duidelijkheid in rollen en verwachtingen.
- We overleggen met de vereniging van eigenaren van de recreatiewoningen in recreatiepark Bronsbergen over de toekomst en bestemming van het park.
- We werken in 2024 verder aan de verbeterdoelen van de Omgevingswet, zoals een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving. Dat doen we onder andere via het opstellen van de omgevingsvisie en de participatie bij ruimtelijke initiatieven.
- Voor Leesten Schouwbroek, De Kleine Linie en De Hoven Noord werken we een stedenbouwkundig plan en landschapsplan uit. Dit doen we met participatie van de omgeving. Deze plannen vormen de basis voor de verdere ontwikkeling en de Omgevingssplan-wijzigingen van de gebieden.
- In goede samenwerking met woningcorporatie Ieder1 stellen we kaders voor het stedenbouwkundig- en landschapsplan voor de herstructurering van de Zeeheldenbuurt (onderdeel wijk Waterkwartier). Deze plannen vormen de basis voor het omgevingsplan van dit gebied.
- Met de invoering van de Omgevingswet gaan we voortvarend aan de slag met de omzetting van de bestemmingsplannen naar een omgevingsplan op basis van het in 2023 vastgestelde plan van aanpak.