Product 001 Bestuur
Doelen
- Onze bestuursstijl is gericht op samenwerking. Zowel met onze inwoners en lokale partners als met partners in de netwerken. Wij zijn zichtbaar, makkelijk benaderbaar en kunnen alert reageren op ontwikkelingen.
- Wij zijn actief en werken samen op regionaal, provinciaal en landelijk niveau.
- Wij willen de gemeente Zutphen zodanig positioneren in netwerken en (regionale) samenwerkingen dat dit ten goede komt aan onze ambities en opgaven.
- Wij vergroten en delen onze kennis met partners als VNG, de middelgrote gemeenten in Nederland (M50), de middelgrote Gelderse gemeenten (RS4) en de provincie Gelderland.
- Wij hebben een goede relatie met onze buurgemeenten uit de Regio Stedendriehoek en de Regio Achterhoek. Bij ontwikkelingen over onze gemeentegrenzen heen, met effecten voor onze buurgemeenten, zoeken wij in een vroeg stadium contact.
Inzet
- In de visie op dienstverlening is onze zichtbaarheid een belangrijk onderdeel. Om te weten hoe inwoners dit ervaren, gaan wij dit onderzoeken. De uitkomsten nemen wij mee in het uitvoeringsplan voor de visie op dienstverlening. Het gaat om zichtbaarheid van medewerkers en bestuurders ‘buiten’, in contact met inwoners, of in de openbare ruimte, op social media en in het gemeentehuis.
- We zetten ook in op betere zichtbaarheid van de gemeenteraad. Dit doen wij samen met de griffie via expliciete communicatie en bestuurlijke vernieuwing.
- In 2024 organiseert de raad een festival van de toekomst 2050. Dit festival bereiden we in 2023 voor in overleg met de gemeenteraad. De uitkomsten van dit festival nemen we -indien relevant- mee in het verdere proces van de omgevingsvisie.
- Ten aanzien van voorstellen en initiatieven en inwoners, ondernemers en instellingen geldt een benadering van 'ja mits'.
- Wij pakken een proactieve rol op in het onderhouden van de verschillende netwerken. Daar waar we samen kunnen optrekken met deze partijen, bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor fondsen van het Rijk, zoeken we actief naar verbindingen. Een goede samenwerking binnen Oost-Nederland, zoals met de provincie, de Regio Stedendriehoek, de Achterhoek en onze buurgemeenten is belangrijk om de grote opgaven rondom woningbouw, bereikbaarheid, energie en klimaat te realiseren. Ook de samenwerking binnen de VNG, de middelgrote gemeenten in Nederland (M50) en de middelgrote Gelderse gemeenten (RS4) en de Achterhoek zijn van belang om doelen te bereiken. Wij blijven actief participeren in de verschillende netwerken en samenwerkingsverbanden en wij zetten ons in om de gezamenlijke lobbykracht te gebruiken.
- In de Regio Stedendriehoek werken wij aan de Uitvoeringsagenda 2023-2030 en onderzoeken wij de mogelijkheden van een investeringsplatform. De agenda bestaat uit 3 programma’s. In Programma Slimme, groene verstedelijking staan opgaven als wonen (inclusief uitvoering Woondeal), bereikbaarheid, energietransitie en voorzieningen. Het programma Vitaal landelijk gebied gaat over opgaven als klimaatadaptatie, stikstof en landbouwtransitie. Programma Regionale economie van de toekomst gaat over het blijvend versterken van een goed vestigingsklimaat en grote opgaven zoals personeelstekorten en digitalisering.
- Binnen het kader van deze uitvoeringsagenda werken wij in de regio en de provincie samen aan concrete opgaven/projecten die voor de gemeente Zutphen belangrijk zijn, zoals:
- De uitvoering van de Woondeal Stedendriehoek (2022-2030).
- Het actualiseren van de regionale visie op beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
- Het uitvoeren van het regionale plan van aanpak Huisvesting arbeidsmigranten.
- Een onderzoek van de mogelijkheden voor een Innovatiecampus.
- Een nieuw Regionaal Plan Werklocaties.
- Het verduurzamen van werklocaties, waaronder het verder werken aan het project Smart Energy Hub De Mars.
- De regionale energietransitie (RES)
- Gezamenlijke lobbyactiviteiten voor bijvoorbeeld vervoer over spoor (goederenvervoer en de doortrekking spoorlijn Apeldoorn-Winterswijk) en vervoer over water (bevaarbaarheid IJssel, Industriehaven en Oude IJsselbrug)
- De snelfietsroute Zutphen – Deventer (F348)
- De verdere uitwerking van snelladen en laadinfrastructuur voor de logistieke sector.
- De doorontwikkeling van de Techniekfabriek.
- Het Rijk besluit begin 2024 op onze regionale aanvraag Regiodeal Regio Stedendriehoek die wij in 2023 hebben ingediend. Bij een positief besluit, werken we de deal in 2024 verder uit in concrete regionale programma’s. Het is dan de bedoeling om eind 2024 de deal met het Rijk te sluiten.
- In het bestuur van de Regio Stedendriehoek zijn wij verantwoordelijk voor de regionale portefeuille Slimme, groene verstedelijking en vervullen wij de rol van vice-voorzitter.
- Wij hebben een actieve rol in het netwerk van middelgrote gemeenten in Nederland (M50) door onze rol als vice-voorzitter in het Dagelijks Bestuur. Met het netwerk zetten we in op lobby en kennisuitwisseling op fysieke, sociale en financiële thema’s, waaronder streekziekenhuizen, de woningbouwopgave en financiële afspraken Rijk - gemeenten.
- Met Doetinchem, Harderwijk en Tiel (RS4) werken we samen met de provincie aan onderwerpen in onze gemeenten: aantrekkelijke toekomstbestendige binnensteden, vernieuwende culturele voorzieningen, en erfgoed als visitekaartje.
- In de zorgregio Midden IJssel/Oost Veluwe maken we onder andere afspraken over gezamenlijke inkoop van jeugd- en Wmo-voorzieningen. Met de regiogemeenten geven wij samen uitvoering aan de Regiovisie Beschermd Wonen. En werken we samen aan projecten uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). (zie programma 4).
- Andere voorbeelden van samenwerkingsverbanden zijn bijvoorbeeld de Veiligheidsregio , Tribuut, Omgevingsdienst (ODA), Veilig thuis, de GGD en de Arbeidsmarktregio. Op het gebied van toerisme werken we samen met het Hanzestedenverbond en de stichting Achterhoek Toerisme. Bij de inhoudelijke programma’s komen wij hierop terug.