Paragrafen

Grondbeleid

Onze inzet

Alle gronden die in gemeentelijk bezit zijn, vormen samen de grondportefeuille. Met portefeuille management bereiken we dat we de gronden effectief en efficiënt inzetten. In ons grondbeleid verwoorden we hoe we dat doen en welke instrumenten we daarbij inzetten. Om ons grondbeleid uit te kunnen voeren moeten keuzes gemaakt worden met betrekking tot de ‘levenscyclus’ van onze gronden: verwerven, transformeren, beheren en uitgeven.

Naast sturing via de eigen grondportefeuille, kunnen wij wenselijke ruimtelijke initiatieven op niet-eigen grond ondersteunen. Met de (voorgenomen) invoering van de omgevingswet is onze werkwijze bij initiatieven van anderen aangepast. Ieder initiatief of verzoek wordt ingediend bij het omgevingsloket. Daar wordt beoordeeld of het een bijdrage levert aan onze gemeentelijke doelstellingen. Zo ja, dan wordt indien wenselijk een anterieure overeenkomst gesloten.

Openbare ruimte

Wij zetten veel grond in ten behoeve van de openbare ruimte (wegen, groen, etc.). Wij willen sturen op behoud en versterking van onze groenstructuur en kwaliteit van onze openbare ruimte.
Wij beoordelen waar reststroken openbare grond niet bijdragen aan deze doelen en bepalen of wij deze reststroken gaan verkopen aan particulieren. In die gevallen wordt gesproken over ‘snippergroen’. Per wijk wordt gekeken welke gronden in aanmerking komen om te verkopen.

Beleid

Ten behoeve van ons beleid zijn veel gronden uitgegeven. Onder andere aan sportverenigingen, scholen, zonneparken en overig.

Strategische gronden

Om strategische redenen bezitten wij gronden. We weten nog niet waarvoor we ze in gaan zetten. Tot wij dat weten, beheren en onderhouden wij die gronden. Meestal worden ze verpacht. Het gaat om circa 540 ha. In de pachtovereenkomsten worden afspraken gemaakt over voorwaarden voor het gebruik.

Verkopen

Bij verkoop maken wij een onderscheid naar woningbouw, bedrijventerrein en maatschappelijke doeleinden.

Woningbouw

De gemeente Zutphen is samen met de regiogemeenten, de provincie Gelderland en het ministerie van BZK, de Woondeal Stedendriehoek aangegaan. Komende jaren zetten we in op de uitvoering hiervan.
De huidige prioriteitsgebieden naderen hun afronding. De focus ligt nu op De Kleine Linie, Leesten Schouwbroek en Noordrand De Hoven. In een markt die continu in beweging is, is het de uitdaging om plannen te ontwikkelen die flexibel en (financieel) uitvoerbaar zijn.
Het aantal geplande nog te bouwen woningen bedraagt 1.620, verdeeld als volgt:

Naast de geplande woningen worden ook woningen gebouwd die niet op de woningbouw planning lijst staan. Dat zijn met name de woningen in het centrum. Dit betreft vooral kleinere, particuliere initiatieven.
Om te voldoen aan de doelstellingen uit de woondeal moet op zoek worden gegaan naar nieuwe woningbouwlocaties.

Bedrijventerrein

Om doelstellingen op het gebied van economie te halen, is onder meer het hebben van voldoende ruimte voor bedrijven van groot belang. In 2024 worden afspraken met provincie en regio gemaakt en vastgelegd in het nieuw Regionaal Plan Werklocaties.
Het aantal hectare beschikbare (nog uit te geven) bedrijfskavels is als volgt:

We zetten in op de realisatie van een energielandschap voor de kavels  op Fort de Pol. De hierbij behorende bestemmingsplanprocedure wordt in 2023 doorlopen.
Revelhorst 4 is eigendom van een private partij.
Om te voldoen aan de behoefte en (nog vast te leggen) regionale afspraken moet op zoek worden gegaan naar nieuwe bedrijventerreinlocaties.

Maatschappelijk

Ten behoeve van maatschappelijke doeleinden zijn veel gronden uitgegeven. Onder andere aan sportverenigingen, scholen, zonneparken en overig. Nog uit te geven: ongeveer 0,5 ha., verdeeld als volgt:

De bestemming voor het Vitens terrein moet nog worden gewijzigd voordat wij de grond uit kunnen geven.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:54:29 met de export van 11/07/2023 12:53:20